Zatem, owocnej lektury!
Carpe Noctrum

Sarmacki utwór Jacka Kowalskiego

sobota, 28 marca 2009

Zastawa stołowa Sarmaty

Naczynia

„(...) Po niektórych zaś dworach, niezbyt wykwintnych lub mniej dostatnich (...) na pośrodek stołu, gdzie mieścić się miały dystyngowane osoby, kładziono łyżki srebrne i talerze takież albo za wprowadzoną modą farfurowe lub porcelanowe (...). Stoły zastawiano wilekimi misami, które u wielkich panów były srebrne, u mniejszych prócz wazów i serwisów, talerze także podług pana srebrne lub cynowe.”

„Oprócz zwyczajnych naczyń do trunków: kieliszków, kielichów, szklanek i pucharów, po domach gdzie lubiano zapijać, mieli osobliwe inne do samego piwa (...)”

„Trunki wielkim panom były zwyczajne: rano herbatę, czasem z mlekiem, czasem bez mleka, zawsze z cukrem, (...) Gdy zaś nastała kawa (...)dawano ją naprzód z rana z mlekiem, po której pijano wódkę, a herbatę, jako sprawującą suchoty i ozięiającą żołądek, w cale zarzucono (...)”

„...cztery małe naczynia srebrne, solniczkami z polska, salserkami z francuska zwane, dwie z solą, dwie z pieprzem, aby sobie każdy doprawił potrawy do swego gustu (...)”

Bibliografia:

1) Maria Lemnis, Henryk Vitry, „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” ,Interpress, Warszawa 1986

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright by Carpe Noctrum 2009 | wszelkie prawa zastrzeżone

Zalecana przeglądarka internetowa Mozilla Firefox